Yeni Dişhekimliği Fakültesi …

Sayı: 004.675 Tarih  : 04.07.2003
Konu  : Yeni Açılan Dişhekimliği Fakültesi

 ???.. Üniversitesi
Dişhekimliği Fakültesi Dekanı
            Sayın Prof. Dr.  ????.,

            Bakanlar Kurulunca 17.06.2003 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü?ne bağlı Dişhekimliği Fakültesi açılmasına karar verilmiştir.

            Ülkemizin yeni Dişhekimliği Fakültesine ve dişhekimine ihtiyacı olmadığına yönelik bilimsel gerekçelerimizin ilgili makamlarca kabul edilmesine karşın ortaya çıkan bu sonuç, camiamızda büyük üzüntü ve şaşkınlıkla karşılanmıştır.

            Bakanlar Kurulu üyelerine bu yeni durum nedeniyle gönderilen yazı ilişikte gönderilmiş olup, Dekanlığınızın gerekli duyarlılığı göstermesi mesleki dayanışmamızı- savımızı daha da güçlü ve etkin kılacaktır.

            Bilgilerinizi saygılarımla rica ederim.

                                                                      
                                                                                                                                                                                                                                                                              Celal Korkut YILDIRIM

                                                                                              Türk Dişhekimleri Birliği                                                                           Genel Başkanı

 

 

EK      1- Bakanlar Kurulu üyelerine gönderilen metin

Sayı    : 011.671                                                                              Tarih : 04.07.2003
Konu  : Dişhekimliği Fakültelerinin Açılmaması.

???. Bakanı

                Sayın ??.,

                İnsanların her şeyin en iyisine; özellikle sağlık hizmetlerinin en kalitelisine layık oldukları gerçektir. Bu amacı gerçekleştirmek için siyasete girerek halkımızdan oy istemiş ve halkımız  talebinizi uygun görerek  bu  ülküyü gerçekleştirmek üzere  hizmetlerinizi beklemeye başlamıştır. Bunun için sorumluluk taşıyor ve yetkilerinizi kullanıyorsunuz.

                Yaşamın   her alanında  yapılacak düzenlemelerde; verilere dayanarak  kararlar  almak, temel anlayış olmuştur. Ne yazık ki ülkemizde baskın çıkan  politikacılar ve bürokratlar  kararlarını  verilere dayanarak yürütmezler. Bunun en somut örneğini doğal gazda yaşamaktayız. Sayın Başbakanın ve ilgili Bakanların yaptıkları açıklamalardan özellikle enerji alanında geçmiş dönem siyasetçilerin gereksiz talepte bulunarak  ülkemizin  hukuki ve ekonomik anlamda nasıl bir dar boğaza sokulduğunu  ibret ve hayretle izliyoruz.

                59. Cumhuriyet hükümetimizin  icraatlarının geçmiş  iktidarlardan farklı olacağı; farklı olması gerektiği beklentilerimiz ne yazık ki gerçekleşmemiştir.

                Kendi alanımız dışındaki  icraatların doğruluğu yada yanlışlığı hakkında yorumda bulunma bilgiçliği, Türk Dişhekimleri Birliğinin politika yapma yöntemi ile bağdaşmaz.

                Bu anlamda  genel olarak sağlık, özellikle ağız ve diş sağlığı hizmetleri ile ilgili düşüncelerimiz , başta  Sayın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep AKDAĞ olmak üzere diğer ilgili makamlara iletilmişti.

                Sayın Bakanımızı 23 Aralık 2002 tarihinde yaptığımız  ziyaretimizde, sorunlarımız hakkında sözlü olarak bilgi verilmiş ve taleplerimiz bir dosya halinde kendilerine sunulmuştur.

                Milletvekili meslektaşlarımız; Sayın Prof. Dr. Muzaffer GÜLYURT,  Sayın Süleyman GÜNDÜZ, Sayın Mehmet KILIÇ, Sayın Bayram ÖZÇELİK, Sayın Remziye ÖZTOPRAK ve Sayın Orhan Seyfi TERZİBAŞIOĞLU?nun katıldığı 19 Mart 2003   tarihli toplantıda ise,  Sayın Bakanımızdan  üzerine  vurgu yaparak çok önemli iki  konuda beklentilerimizi  iletmiştik.

                Bunlardan birisi, Dişhekimliği ile ilgili yapılacak düzenlemelerde Türk Dişhekimleri Birliğinin görüşlerinin alınmasıydı. Bu talebimiz AK Partisinin; ?sivil toplum örgütleri ile  birlikte  çalışacağım? anlayışı ile bire bir örtüşen bir talebimizdi. İkinci talebimiz ise, Dişhekimliği mesleğinde yaşanan işsizlik nedeni ile yeni Dişhekimliği Fakültelerinin açılmaması ve var olan   kontenjanların düşürülmesiydi. Her iki talebimizin uygun  görülmesine  rağmen, Sağlık Bakanlığı, mesleğimizi ilgilendiren ve sağlık alanındaki son derece önemli değişiklikleri getiren;

a)       Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik,

b)       Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri  Yönetmeliğine Bir Ek Madde Eklenmesine Dair Yönetmelik

c)       Devlet Memurları Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun?nun tasarı ve taslakları aşamasında hiç bir görüş sorulmamıştır. Ancak  yayınlandıktan sonra bilgi sahibi olunabilmiştir.

                En son olarak sizin de onayınızla 17.6.2003  tarihinde Bakanlar Kurulu?nca ?Karadeniz Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı  Dişhekimliği Fakültesi? kurulmasına karar verilmiştir

                Ülkemizin dişhekimine ihtiyacı  olmadığına yönelik   bilimsel gerekçeleri ve buna ilişkin verileri geçmiş iktidarlara, Sayın  Bakanımıza ve ilgili makamlara  hem sözlü hem de yazılı olarak sunmamıza ve görüşlerimizin de uygun bulunmasına rağmen,  bu sonucun ortaya çıkmasını anlamakta zorluk çekiyoruz.

                Ülkemizde dişhekimliği hizmetlerinin yaklaşık %80?i özel  sağlık kuruluşlarında verilmektedir. Ve son yıllarda  giderek artan bir şekilde meslektaşlarımız, iş yerlerinde ya boş  oturmakta yada muayenelerini kapatıp, başka geçim alanları bulmaya çalışmaktadırlar.Bu değerlendirmemizin yanlış olmadığını, aile dişhekiminiz veya tanıdığınız herhangi bir  diş hekimi size doğrulayacaktır.

                Devletin ve ailelerin milyarlarca harcama yaparak  5 yıl  eğitim aldırdığı dişhekimlerinin resmi kurumda istihdam edilememeleri-edilmemeleri  yada  milyarlarca yatırım yaparak açtıkları muayenelerinde boş oturmaları   ekonomik ve  insani açıdan doğru değildir.

                Yeni Dişhekimliği Fakültelerinin açılmasına; ?Evet? demek, ?diplomalı işsiz yaratmak? ve  ?devletin-halkın cebinden milyarlarca  değerin boşa gitmesi?  demektir.

                Türkiye ve Türkiye halkının, çağdaş ülke insanlarının yaşam  koşullarına eriştirilmesi hedefinin yakalanabilmesi, geçmiş iktidarların popülist politikalarından uzak durulması ile gerçekleşecektir. Bu yeni siyasi  anlayış,  Sayın Başbakanın tüm konuşmalarının ana ruhunu oluşturmasına  rağmen, yapılanların farklı olması,  ülkemizin ve mesleğimizin geleceği ile ilgili endişelerimizin daha da  arttırmasına neden olmaktadır.

                Bu nedenle;

1.       Yeni Dişhekimliği Fakültelerinin açılmasının durdurulması,

2.       Açılmasına karar verilen Fakültelerin açılmaması yönünde karar değişikliğine

        gidilmesi,

3.       Dişhekimliği Fakültelerindeki öğrenci kontenjanlarının düşürülmesi,

                Tüm dişhekimliği camiasının talebidir.

                Bu konudaki duyarlılığımız meslektaşlarımıza, halkımıza ve ülkemize karşı sorumluluğumuzun gereğidir.

                Endişelerimizin ve düşüncelerimizin  değerlendirileceği inancı ile saygılar sunarım. 
                                                                                                                                          Celal Korkut YILDIRIM 
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Başkanı