TDBD 223.SAYI YAYIMLANDI
TDBD 223.SAYI BAŞYAZI
'Hayat varsa umut var'
Değerli Meslektaşlarım;
Sizlerin de bildiği gibi DUS sınavı ÖSYM’nin sınav yükünü azaltmak gibi bir gerekçeyle yılda iki defadan bir defaya düşürülmüştür.
Tabii bu durum genç meslektaşlarımızın çok yoğun tepkisine yol açtı. Bizimle istişare yapılmadan alınan bu karara karşı ilk andan itibaren tepkimizi koyduk.
Sağlık Bakanımızla yaptığımız görüşmede meslektaşlarımızın haklı tepkilerini ve taleplerini ilettik. Aynı şekilde Ak Parti Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta ile yaptığımız görüşmelerde de talebimizi dile getirdik. Milletvekili meslektaşımız Cüneyt Aldemir’le birlikte ulaşabildiğimiz tüm siyasilere de DUS‘un tekrardan yılda iki kez yapılması gerektiğini anlattık. Neyse ki aklıselim galip geldi de Sayın Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun görüşmemizden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamayla 2026 yılı için DUS yeniden iki defaya çıkarıldı.
Sınavın yılda iki defadan bire düşmesinin yarattığı tepkinin aslında bir sınav sistemiyle ve sayısıyla açıklanamayacak kadar derin ve karmaşık bir sebebi var. Maalesef yıllardır arttırılan kontenjanlar sonucunda ciddi bir gelecek kaygısı yaşayan genç meslektaşlarımızın feryadıydı bu tepki. Atama sayılarının az olması, özelde iş bulmada ve çalışmada yaşanılan zorluklar, büyükşehirlerdeki yığılmalar, önümüzdeki beş yıllık süreçte yaklaşık 45 bin dişhekiminin aramıza katılacak olması sıkıntıların en büyük kaynağıydı.
Büyük bir plansızlık sonucunda ortaya çıkan bu durum mesleğimizde ciddi anlamda bir gelecek kaygısı ve istihdam problemi yaratıyor. Çözüm olarak atılacak ilk adımlardan biri, 2-12 ya da 2-18 yaş grupları için serbest çalışan dişhekimlerinden aylık kotalı hizmet alımını başlatmak ve bu hizmet alımı üzerinden de dişhekimlerinin coğrafi dağılımını daha dengeli hale getirmek olmalı. Bu şekilde dişhekimliğindeki istihdam sorununu azalacak, hastaların dişhekimine erişimi kolaylaşacaktır.
Bu ortak akılda buluşabilmek için, genç meslektaşlarımıza kalıcı bir istihdam yaratabilmek için TDB olarak ilgili ve yetkili tüm kuruluşlarla görüşüyor, çabalarımızı sürdürüyoruz.
Değerli Meslektaşlarım,
Hızla artan dişhekimi sayısıyla Odalarımızın üye sayısı ve iş yükü artarken buna bağlı olarak hizmet binalarının fiziki altyapılarının önemi de her geçen gün artmaktadır. Önümüzdeki beş yılda artacak üye sayısını da göz önüne alarak şu ana kadar beş odamıza (Konya, Muğla, Kayseri, Balıkesir, Adıyaman) destek sağlayarak Oda hizmet binalarının yenilenmesini sağladık. Önümüzdeki süreçte bu sayının 10 Odaya çıkması için çalışmalarımız sürüyor. Alınan her yeni Oda binası TDB ‘nin ve Odalarının kurumsal kimliğinin üye aidiyetinin arttırılmasının en önemli yapı taşları olacağından eminiz. Bu binalarda yapılacak mezuniyet sonrası eğitimlerin mesleğimizin dinamik yapısına ayrı bir değer katacağını düşünüyor ve inanıyoruz. Yeni oda binasına kavuşan ve odalarını yenileyen tüm Oda yönetim kurullarını tebrik ediyor, ellerine sağlık diyoruz.
Değerli Meslektaşlarım
Merkez Yönetim Kurulu olarak tüm Oda bölgelerinde ki etkinliklere katılarak Türkiye’nin her yerindeki üyelerle Oda yöneticileriyle bir araya gelerek TDB’yi sadece Ankara’dan değil 45 Oda bölgesinden yönetmeye çalışıyoruz. Bu zorlu süreçte sorunlarımıza çözüm bulma gayretiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Hayat varsa umut var.
Fatih Güler
TDB Genel Başkanı
![]() |
![]() |



